De kracht van aanraking / by Lilian Dibbets

De kracht van aanraking en specifiek energetische massage is niet uit te leggen maar is iets wat je mag ervaren. Soms maak ik wel eens de vergelijking met de vraag "hoe smaakt water?". Dat valt namelijk ook niet uit te leggen, dat moet je ervaren door het te proeven. Het water smaakt namelijk overal weer anders en iedereen ervaart de smaak van water ook anders. Zo is het ook met energetische massage, ieder mens en ieder lichaam is uniek en kent een ander verleden. Dat betekend ook dat iedereen weer iets anders nodig heeft, anders reageert en aanraking anders ervaart. 

Voor mij was Energetische Massage het laatste puzzelstukje wat mijn werk als Holistisch Therapeut compleet maakte. Ik ben elke keer weer zo verrast en dankbaar als ik mijn cliënten heb kunnen helpen om weer een stapje te maken naar meer lichaamsbewustzijn.

Het gezegde 'from knowing comes caring and from caring comes change" vind ik zo passend. Als we niet goed in contact met ons lichaam staan, dan weten we ook niet goed welke signalen het nou echt geeft. En wat we kunnen doen om dat te veranderen of te volgen. Ons lichaam is zo enorm wijs en slim. Maar de signalen die het geeft zijn vaak in eerste instantie subtiel, het lichaam fluistert als het ware. Als we daar niet naar luisteren dan gaat het vanzelf harder praten en uiteindelijk schreeuwen. 

Energetische massage helpt bij het naar binnen keren en voelen wat er in ons leeft, even geen afleiding van de buitenwereld met alle dagelijkse prikkels. Echt naar binnen keren kan soms moeilijk, verdrietig of confronterend zijn. In de therapie trajecten begeleid ik daarbij om samen inzichtelijk te maken waar de blokkades zitten en wat de fysieke of mentaal/ emotionele klachten je eigenlijk te vertellen hebben.

Mijn ervaring is dat juist door naar die plekken toe te gaan, daar waar het schuurt, daar waar het pijn doet, het uiteindelijk weer lichter wordt.

Zonder Yin, geen Yang, zonder donker, geen licht, zonder crisis, geen ontwaken...