‘Pijn is een uitnodiging voor onderzoek’ / by Lilian Dibbets

Deze maand staat in het teken van mentale gezondheid.

De maand is bijna voorbij en daarom vind ik het belangrijk om jullie via deze weg nog even bewust stil te laten staan bij onze mentale gezondheid. Ik wil graag benadrukken dat gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte. En mentale gezondheid hand in hand gaat met fysieke, emotionele en spirituele gezondheid. Dat is waar een holistische kijk op gezondheid over gaat. 

Een angststoornis of depressie lijkt in eerste opzicht een mentale klacht, echter de onderliggende oorzaak kan te maken hebben met trauma.

Trauma is een complex en diepgaand fenomeen dat vele vormen kan aannemen. Het kan voortkomen uit een enkele gebeurtenis of uit aanhoudende, herhaalde ervaringen. Ongeacht de bron kan trauma diepe wonden in onze geest, lichaam en ziel veroorzaken. Een holistische benadering van traumaheling ziet het individu als een geheel en streeft ernaar balans en welzijn te herstellen op alle niveaus van het zijn.

De Veelzijdigheid van Trauma Trauma kan fysiek, emotioneel, mentaal en zelfs spiritueel zijn. Het kan zich uiten in lichamelijke klachten, angststoornissen, depressie, en zelfs in ons energetisch veld. Deze manifestaties zijn signalen van het lichaam dat er iets uit balans is en aandacht nodig heeft.

Heling van trauma is vaak een gemeenschapsinspanning. Het vinden van een ondersteunende groep of therapeut die de holistische visie deelt, kan van onschatbare waarde zijn. Samen helen, delen en groeien kan de last verlichten en het pad naar welzijn vergemakkelijken.

Conclusie Het helen van trauma vereist geduld, liefde en compassie voor onszelf. Door een holistische benadering te omarmen, erkennen we dat alle aspecten van ons wezen – lichaam, geest en ziel – intrinsiek met elkaar verbonden zijn en samenwerken in het helingsproces. Elk moment van bewustzijn, elke ademhaling en elke stap in de richting van heling is een triomf op het pad naar volledige harmonie en welzijn.

In liefde,

Lilian